Sekcja 10 karty charakterystyki (SDS) zawiera najważniejsze informacje o stabilności chemicznej i reaktywności substancji lub mieszaniny. Jej prawidłowe opracowanie ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo użytkowników, zgodność z przepisami i prawidłowe magazynowanie produktów chemicznych.
Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia REACH, Sekcja 10 karty charakterystyki powinna zawierać następujące podsekcje:
Informacje o zdolności produktu do wchodzenia w reakcje chemiczne – np. z wodą, powietrzem czy innymi substancjami. Wskazuje, czy produkt może być reaktywny w określonych warunkach.
Dotyczy zachowania stabilności w warunkach normalnego stosowania i przechowywania. Zawiera dane o wrażliwości produktu na temperaturę, światło czy upływ czasu. Może wskazywać informacje o koniecznych do stosowania stabilizatorach.
Opis potencjalnych gwałtownych reakcji, którym towarzyszą niebezpieczne zjawiska takie jak wydzielanie dużych ilości ciepła, niebezpiecznych gazów, wzrost ciśnienia. Przykłady: egzotermiczna polimeryzacja, reakcje z utleniaczami.
Wskazuje czynniki, które mogą wywołać niepożądane reakcje lub degradację produktu połączoną z utratą jego właściwości użytkowych, na przykład wysoka temperatura, iskry, wilgoć, promieniowanie UV.
Podaje się rodzaj materiałów, z którymi kontakt może prowadzić do reakcji – np. kwasy, zasady, metale lekkie, w zależności od produktu. W stosownych przypadkach podaje się także opis środków, które należy stosować, aby odpowiednio zarządzać ryzykiem.
Lista niebezpiecznych produktów rozkładu powstających w przypadku uwolnienia czy w wyniku stosowania produktu.
✅ Bezpieczeństwo użytkowników
Znajomość reaktywności produktu zwiększa ochronę pracowników przed wystąpieniem niepożądanych reakcji niebezpiecznych.
✅ Magazynowanie i transport
Informacje z tej sekcji ułatwiają bezpieczne przechowywanie substancji w sąsiedztwie innych materiałów.
Jeśli tworzysz lub aktualizujesz kartę charakterystyki, postaraj się zawrzeć w sekcji 10 karty charakterystyki informacje jak najdokładniej opisujące zagrożenia wynikające z reaktywności produktu. W wielu przypadkach ryzyko to jest bardzo ograniczone, ale w przypadku produktów takich jak mocne kwasy czy silne utleniacze sytuacja może wyglądać zdecydowanie inaczej. Jeśli jesteś użytkownikiem produktu – nie zaniedbuj czytania sekcji 10 karty charakterystyki, znajdujące się tutaj informacje ułatwią Ci podjęcie decyzji o prawidłowym magazynowaniu produktu, tak aby jego przechowywanie odbywało się w sposób możliwie najbezpieczniejszy.