+48 786 348 531

  1. en
Poznaj wymagania dotyczące Sekcji 11 karty charakterystyki. Sprawdź, jakie dane toksykologiczne muszą się w niej znaleźć i jak uniknąć błędów przy klasyfikacji mieszaniny.
23 maja 2025

Sekcja 11 karty charakterystyki – Informacje toksykologiczne

Sekcja 11 karty charakterystyki (SDS) zawiera kluczowe dane toksykologiczne dotyczące substancji chemicznej lub mieszaniny. Ma bezpośredni wpływ na ocenę zagrożeń dla zdrowia człowieka, zawarte w niej są wyniki badań dla mieszaniny lub komponentów, w tym wartości LD50 oraz LC50 z badań toksyczności ostrej, wyniki testów na działanie drażniące na oczy i skórę, czy działania uczulającego. Dane wskazane w tej sekcji powinny zostać odzwierciedlone w klasyfikacji produktu pod kątem jego działania związanego z wpływem na zdrowie człowieka.


Podsekcja 11.1 karty charakterystyki – Informacje na temat klas zagrożenia zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1272/2008

 

W podsekcji 11.1 karty charakterystyki konieczne jest wskazanie informacji dla wszystkich klas zagrożeń dotyczących życia i zdrowia człowieka, obejmuje ona więc następujące podpunkty:

  1. Toksyczność ostra
  2. Działanie żrące/drażniące na skórę
  3. poważne uszkodzenie oczu/działanie drażniące na oczy
  4. Działanie uczulające na drogi oddechowe lub skórę
  5. Działanie mutagenne na komórki rozrodcze
  6. Działanie rakotwórcze
  7. Szkodliwe działanie na rozrodczość
  8. Działanie toksyczne na narządy docelowe – narażenie jednorazowe
  9. Działanie toksyczne na narządy docelowe – narażenie powtarzane
  10. Zagrożenie spowodowane aspiracją

 

Jeżeli są dostępne wskazuje się wartości dotyczące gotowego produktu. Oczywiście wyniki badań dla gotowej mieszaniny dostępne są rzadko, dlatego w kartach charakterystyki najczęściej zamieszcza się wyniki badań dla poszczególnych komponentów. W oparciu o te dane dla substancji, osoba sporządzająca kartę charakterystyki ma możliwość, przy zastosowaniu odpowiednich metod, dokonania klasyfikacji produktu zgodnie z rozporządzeniem CLP.


Podsekcja 11.2 karty charakterystyki – Informacje o innych zagrożeniach

 

W tej części karty charakterystyki należy podać informacje dotyczące:

  • Właściwości zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego (ED)
  • Danych toksykologicznych istotnych z punktu widzenia zdrowia człowieka

Jak poprawnie opracować Sekcję 11 karty charakterystyki?

 

🔹 Dane zamieszczone w Sekcji 11 muszą być spójne z klasyfikacją w Sekcji 2 SDS oraz klasyfikacją komponentów w Sekcji 3 karty. Nie należy więc zamieszczać dowolnych znalezionych wyników badań, ale odpowiednio rozważyć ich poprawność oraz ocenić adekwatność w stosunku do podjętych decyzji o klasyfikacji. – Unikaj podawania niestotnych lub sprzecznych informacji.
🔹 Jeśli w którejś z klas zagrożeń nie dokonujemy klasyfikacji, należy wyjaśnić dlaczego – np. brak danych, dane niejednoznaczne, negatywne wyniki badań. Wyjaśnienie nie musi być długie, natomiast żadna z podsekcji nie powinna zostać pominięta. – Upewnij się, że karta charakterystyki zawiera wszystkie wymagane dane.


Co to oznacza w praktyce dla osób przygotowujących karty charakterystyki?

 

📌 Dostawca karty charakterystyki musi mieć dostęp do rzetelnych i aktualnych danych toksykologicznych – często są one pozyskiwane od dostawcy surowców lub z literatury naukowej.
📌 Osoba przygotowująca SDS powinna potrafić znaleźć, zinterpretować i właściwie przedstawić dane, unikając błędów prowadzących do nieprawidłowej klasyfikacji, a także dokonując prawidłowej selekcji danych, tak aby nie umieszczać w Sekcji 11 karty charakterystyki informacji sprzecznych czy zbędnych, aby uniknąć zmniejszenia czytelności dokumentu.


Podsumowanie

 

Sekcja 11 karty charakterystyki to nie tylko wymóg prawny, ale fundament oceny zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka. Jej rzetelne przygotowanie zwiększa wartość dokumentu SDS, wspiera bezpieczeństwo użytkowników i chroni firmę przed konsekwencjami prawnymi.

KONTAKT

MASZ PYTANIA?

Skontaktuj się z nami!

Twoje imię
Email
Numer telefonu
Twoje pytanie
Wyślij
Wyślij
Form sent successfully. Thank you.
Please fill all required fields!